Ta egna bilder till hemsidan

Om du driver din egen hemsida behöver du fylla den med bilder. Det här har vi så klart pratat mycket om på den här sajten men vi har aldrig tagit upp vad du ska tänka på när du tar dina egna bilder.

Bra kamera

Även om upplösningen inte behöver vara stor för att publicera en bild på webben, behöver ändå bilderna ha klara och fina färger. Det får du bäst genom en digital- eller systemkamera. För enklare produktbilder och liknade kan du köpa en digitalkamera för 1500-2000 kronor medan storslagna miljöbilder kräver en systemkamera. De kan du får för mellan 3500 kronor och uppåt. Du får så klart räkna bort momsen om du köper den till företaget vilket drar ned priset lite.

Ljuslära

Hitta några fotografiböcker och studera konsten kring fotografier, närmare bestämt hur ljussättning fungerar. Du vill fånga dina produkter från bästa ljus och detsamma gäller om du ska fotografera miljöer eller din medarbetare. Du kan fejka rätt ljus med hjälp av reflektorer och starka lampor. Men du får de mest naturliga bilderna om du kan använda dig av naturligt ljus.

Redigering

Även om bilderna blir bra kan du behöva redigera dem på datorn. Det finns gratisprogram för enklare redigering och det går fort att lära sig vilka steg man normalt tar för att fräscha till eller beskära bilderna.